Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistánské křesťance Bibiové stále hrozí poprava, její manžel žádá svět o pomoc

islám
islám
Foto: Pixabay

Manžel křesťanky Asii Bibiové, která byla před osmi lety v Pákistánu odsouzena k trestu smrti za urážku islámského proroka Mohameda a nyní zproštěna viny, požádal o pomoc Británii, Spojené státy a Kanadu. Informoval o tom portál BBC. Osvobození Bibiové v zemi vyvolalo vlnu demonstrací, na kterých se dav dožaduje veřejného oběšení ženy i soudce.

Bibiové, jejíž propuštění pákistánské úřady odložily, již několik zemí nabídlo azyl, mimo jiné Francie či Španělsko. Nyní její manžel Ašik Masíh, který se v říjnu vrátil s dětmi z Británie, aby mohl ženu přivítat, nyní ve videovzkazu prohlásil, že se bojí o život své rodiny.

"Žádám premiérku Spojeného království (Theresu Mayovou), aby nám pomohla, a pokud to bude možné, aby nám poskytla svobodu," řekl Masíh. Stejnou žádost adresoval i představitelům Kanady a USA.

Masíh v dřívějším rozhovoru novinářům řekl, že je vystrašený z toho, že se pákistánské úřady uzavřely dohodu s islamistickou stranou Tehríke Labajk (TLP), která protesty proti verdiktu rozpoutala. V rámci ujednání nebude smět Bibiová opustit zemi a vláda nebude bránit odpůrcům osvobozujícího verdiktu, aby rozsudek právně napadli.

Z Pákistánu mezitím z obav o svůj život odjel právník Bibiové Saif Mulúk. Ten agentuře AFP sdělil, že musel odejít, aby mohl Bibiovou dále zastupovat.

Bibiová byla v roce 2010 odsouzena k absolutnímu trestu za urážku proroka Mohameda. Pákistánský nejvyšší soud ji ale tento týden zprostil viny s tím, že důkazní materiál byl vágní.

Témata:  Pákistán Islám EuroZprávy.cz Asia Bibiová

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy