Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová vyrazila do útoku: Před eurovolbami drtí Macrona, ukázal průzkum

Marine Le Pen
Marine Le Pen
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Francouzské nacionalistické Národní sdružení (RN, dříve Národní fronty) Marine Le Penové vůbec poprvé v průzkumu pro květnové volby do Evropského parlamentu předběhlo stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (LREM). Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu veřejného mínění institutu Ifop, o kterém informovala agentura Reuters.

Macronovo hnutí v sondáži pro unijní volby v květnu 2018 získalo podporu 19 procent dotazovaných Francouzů, zatímco Le Penové by dalo hlas 21 procent respondentů. Pro srovnání, v posledním průzkumu Ifop z konce srpna vedla LREM s 20 procenty nad RN, která ztrácela na Macronovu stranu tři procentní body.

Krajně pravicové strany, ke kterým Reuters vedle RN zařadil i gaullistickou stranu Vzhůru, republiko (DLR) Nicolase Dupont-Aignana (sedm procent) a strany Floriana Philippota a Francoise Asselineaua (obě po jednom procentu) volající po odchodu z EU, by dohromady získaly 30 procent hlasů. Na konci srpna to bylo 25 procent.

Průzkumu, který Ifop proved 30. a 31. října, se zúčastnilo tisíc Francouzů. Institu respondentům pokládal otázku, koho by do Evropského parlamentu volili, pokud by se hlasovalo již nyní.

Témata:  Marine Le Pen Francie Národní fronta Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy