Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán si připomíná obsazení ambasády USA. Smrt Americe, skandoval dav

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Tisíce Íránců dorazily dnes na demonstraci v Teheránu, aby si připomněly 39. výročí obsazení americké ambasády íránskými studenty. Demonstrace se dnes konaly i v dalších městech země, informovala agentura AP s odvoláním na íránskou státní televizi. Manifestace u příležitosti tohoto výročí se konají každý rok, letos jsou ale vztahy Íránu s USA vyhrocené, za několik hodin totiž začnou platit obnovené sankce Washingtonu vůči Teheránu.

"Smrt USA" a "Smrt Izraeli" volal dav na dnešní demonstraci v Teheránu, která se konala před budovou někdejšího amerického velvyslanectví. Lidé na manifestaci nesli i transparenty s portréty karikatury amerického prezidenta Donalda Trumpa a s nápisy "Drž hubu, Trumpe".

Studenti, kteří si říkali Stoupenci imáma, 4. listopadu 1979 přepadli americkou ambasádu v Teheránu a zadrželi tam několik desítek jejích zaměstnanců jako rukojmí. Několik jich propustili týž měsíc, ale padesátka rukojmích byla v zajetí až do ledna 1981. Studenti požadovali vydání šáha Rezy Pahlavího, který utekl během íránské islámské revoluce do USA, a závazek, že se Washington nebude vměšovat do íránských záležitostí.

Už v sobotu si tuto událost z roku 1979 připomněli íránští studenti na setkání s íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Alí Chameneím. Ten v projevu kritizoval prezidenta Trumpa i USA, o nichž mimo jiné řekl, že prohráli svůj čtyřicetiletý boj o získání nadvlády nad Íránem.

Írán a Spojené státy od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy. Napětí mezi Teheránem a Washingtonem vyostřil prezident Trump, když letos v květnu oznámil odstoupení od jaderné dohody světových mocností s Íránem z roku 2015. Dohodu, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, uzavřel za USA předchozí prezident Barack Obama. Podepsaly ji také Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU, které odstoupení USA od dohody kritizovaly.

Washington zavedl první sérii sankcí vůči Teheránu v srpnu, druhá série vstoupí v platnost z neděle na pondělí o půlnoci washingtonského času (pondělních 06:00 SEČ). Kromě energetického sektoru se budou tyto sankce týkat lodní dopravy a bankovního sektoru. Bílý dům nicméně tento týden potvrdil, že umožní osmi zemím, včetně Japonska, Indie, Turecka a Jižní Koreje, nakupovat ropu v Íránu i po zavedení sankcí.

Témata:  Írán USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy