Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při cestě do Španělska se utopilo nejméně 17 migrantů, další jsou pohřešovaní

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nejméně 17 migrantů zahynulo za posledních 24 hodin ve Středozemním moři při cestě do Španělska, informoval dnes list El País. Španělští záchranáři pročesávají moře i pobřeží a pátrají po 17 pohřešovaných běžencích. V pondělí záchranáři u Španělska z moře vyzdvihli přes 100 běženců.

Čtyři těla našli a 22 přeživších zachránili v pondělí příslušníci španělské vojenské policie. Dřevěná loď, na níž se plavili muži ze severní Afriky, narazila západně od Gibraltarského průlivu na útes. Vojenské policie pokládá 13 z přeživších za mladistvé bez doprovodu. Uvedla také, že 17 dalších lidí z člunu se pohřešuje, je ale možné, že doplavali na břeh. Dnes po nich vojenští policisté pátrají na moři i na souši.

V pondělí španělští záchranáři vyzdvihli z moře 80 migrantů a 13 mrtvých. Tato skupina se po migrační trase v západním Středomoří vydala ve dvou člunech. Zachránění byli převezeni do španělské enklávy Melilla, která hraničí s Marokem.

Tento rok podle OSN zahynulo při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy 2160 osob; 564 z nich mířilo do Španělska.

V Gibraltarském průlivu na západním konci Středozemního moře dělí Afriku od Evropy pouhých 14 kilometrů. Plavba zde ale kvůli silnému větru a proudům může být nebezpečná.

Přes Španělsko letos do Evropy vstoupilo bezmála 54.000 migrantů, což je více než se jich do Evropy dostalo dohromady přes Itálii a Řecko. Jedna pětina z těch, kteří zvolili migrační cestu v západním Středomoří, moře překonala v říjnu, uvedla OSN.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy