Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda ukrajinské aktivistky má dohru: Ukrajinský generální prokurátor podal demisi

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dnes v parlamentu oznámil svou demisi, kterou se rozhodl podat kvůli politickým tlakům při vyšetřování vraždy ukrajinské protikorupční aktivistky Kateryny Handzjukové. Hledání viníků se podle Lucenka změnilo v kolbiště politického boje o moc a stalo se záminkou k útokům na politické oponenty.

Handzjuková se před třemi měsíci v jihoukrajinském městě Cherson stala obětí brutálního útoku kyselinou sírovou. Třiatřicetiletá aktivistka utrpěla popáleniny na čtyřiceti procentech těla a těžké poškození zraku. Prodělala 11 operací, ale o víkendu v kyjevské nemocnici zemřela. Ještě před smrtí poskytla vyšetřovatelům informace, které podle Lucenka vedou k odhalení viníků.

Policisté a tajná služba SBU jsou podle generálního prokurátora na stopě nejen pachateli, ale i organizátorům a objednatelům útoku. Vyšetřují v této souvislosti dvanáct lidí, kteří jsou všichni bývalými účastníky bojů proti separatistům na východě Ukrajiny. Kauza má být předána soudu do konce roku.

Ukrajinská média v minulých dnech přinesla řadu nepotvrzených informací, podle nichž jsou do případu zapleteni lidé z okolí jednoho z poslanců vládního Bloku Petra Porošenka. Strana jakýkoli podíl svých poslanců na vraždě vyloučila.

Lucenko dnes v emotivním projevu prohlásil, že vyšetřování zneužili někteří politici k boji o moc. Z jejich iniciativy prý byla vytvořena parlamentní vyšetřovací komise, kterou používají jako platformu k útokům na bezpečnostní a justiční orgány. "Organizátorům komise nejde o výsledky vyšetřování, ale o vlastní PR v boji o moc," konstatoval generální prokurátor. Ještě dnes Lucenko hodlá svou demisi předat prezidentu Porošenkovi. Vyzval poslance, aby jeho odchod z funkce projednali ještě tento týden.

Handzjuková v září zveřejnila na internetu video, ve kterém vyzývala občany své země, aby se nevzdávali v boji s korupcí. "Teď vypadám špatně, ale aspoň se o mě starají," řekla po útoku novinářům v nemocnici. "Ale vypadám mnohem lépe než spravedlnost na Ukrajině, protože o tu se nikdo nestará."

Témata:  Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy