Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mají strach z očkování. Po celém Thajsku šíří spalničky

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Thajští lékaři se snaží dostat pod kontrolu epidemii spalniček v jižních provinciích této asijské země, kde bylo od začátku září hlášeno 14 úmrtí a zhruba 1500 případů nákazy. Informovala o tom dnes agentura AP.

Oficiální činitelé viní z návratu nemoci nízkou proočkovanost obyvatel na jihu země, kterou způsobují obavy části muslimské populace ze složení vakcíny.

Islám zakazuje konzumaci vepřového a výrobci vakcín někdy používají jako stabilizační činidlo želatinu, která se vyrábí z vepřových produktů. Podle thajských zdravotníků se ale do země vakcíny obsahující vepřovou želatinu nedovážejí.

Spalničky jsou vysoce infekční virové onemocnění, které se zprvu projevuje horečkou, rýmou, zánětem spojivek a kašlem. Později se u nemocného vyskytne sytě červená a drobně skvrnitá vyrážka, které se ze záhlaví šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.

V Česku je očkování proti spalničkám povinné, proti této chorobě se očkuje od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Témata:  muslimové Thajsko očkování

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy