Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku dnes volí primátory, starosty i zastupitele

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Obyvatelé Slovenska dnes vybírají primátory měst, starosty obcí a poslance místních zastupitelstev na další čtyři roky. Volební místnosti ve zhruba 2900 městech a vesnicích budou otevřeny do 22:00. Předběžné výsledky hlasování by mohly být známy v noci na neděli.

Hlasování začalo v 7:00, jedna z vesnic na severu země ale využila možnost otevřít volební místnost o hodinu dříve. Státní komise pro volby uvedla, že podle dostupných informací při zahájení hlasování nevznikly žádné problémy. Voleb se může zúčastnit více než 4,4 milionu oprávněných voličů, kromě občanů Slovenska i cizinci s trvalým pobytem na Slovensku. V roce 2014 účast v komunálních volbách dosáhla 48,3 procenta.

Před čtyřmi lety nejvíce křesel šéfů radnic získali nezávislí kandidáti a z politických stran Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která je nesilnější stranou tříčlenné koalice premiéra Petera Pellegriniho. Směr-SD se v posledních letech potýká s poklesem popularity a jeho předseda Robert Fico počátkem roku rezignoval na post premiéra v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

V řadě hlavně větších měst se před dnešními volbami spojily strany pravého středu. Tuto spolupráci si vyzkoušely již v loňských krajských volbách, po kterých vytlačily Směr-SD z vedení několika krajů.

Tradičně největší pozornost v obecních volbách na Slovensku poutá souboj kandidátů v největších městech. V Bratislavě patří podle dřívějších průzkumů veřejného mínění k favoritům na zvolení primátorem hned čtveřice kandidátů, mezi nimi architekt Matúš Vallo, dále bývalý šéf televize Markíza i Rozhlasu a televize Slovenska Václav Mika, úřadující primátor Ivo Nesrovnal a starosta jedné z bratislavských městských částí Ján Mrva.

Pro komunální volby na Slovensku, podobně jako již pro parlamentní volby konané v roce 2016, platí zákaz zveřejňování výsledků sondáží dva týdny před hlasováním i v samotný den voleb.

Na rozdíl od České republiky jsou na Slovensku primátoři a starostové voleni přímo. Úspěšným v jednokolové volbě bude kandidát, který získá nejvíce hlasů. Většinový volební systém platí i pro volbu poslanců městských a obecních zastupitelstev.

Témata:  Slovensko volby na Slovensku

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy