Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku zadrželi pašeráky, kteří převáděli migranty do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řecká policie zadržela dva pákistánské převaděče, kteří operovali na turecké hranici a snažili se dostávat dále do Evropy migranty pocházející zejména z Asie a Blízkého východu. Policisté muže ve věku 23 a 26 let zatkli v pátek, když se snažili po řece dostat do Řecka devět běženců pocházejících z Pákistánu a jednoho z Bangladéše, napsala dnes agentura AP.

Řeka Evros tvoří hranici mezi Tureckem a Řeckem. Převaděči akorát dorazili se svou malou lodí na řeckou stranu řeky, když proti nim policisté zasáhli. Na turecké straně řeky v tu chvíli čekalo dalších 80 lidí, které měli zadržení svým plavidlem přepravit. Jak dnes policie oznámila, muži předtím operovali mimo Turecko, takže byli řecké policii neznámí.

Z Turecka do Řecka se přes Egejské moře každý týden snaží přeplout stovky migrantů, zatímco jiní se pokoušejí dál do Evropy dostat právě přes řeku u hranice mezi Řeckem a Tureckem. Těmito dvěma trasami ve východním Středomoří se do Evropy letos nejčastěji dostali Syřané, Iráčané a v posledních měsících to byli zejména Afghánci.

V Řecku je nyní asi 65.000 migrantů, z toho téměř 20.000 jich pobývá v přeplněných táborech na řeckých ostrovech, kde počty běženců několikrát převyšují ubytovací kapacitu. Podmínky v těchto zařízeních, která tvoří často jen stany, dlouhodobě kritizují organizace pro lidská práva i OSN.

Příliv migrantů z Blízkého východu a z Asie do Řecka byl v posledních letech nejvyšší v roce 2015, kdy podle UNHCR dorazilo do Řecka asi milion běženců. Většina z nich ale tehdy ještě pokračovala dál do Evropy. Na jaře 2016 ale evropské země hranice uzavřely a migranti se v Řecku začali hromadit.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy