Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká vláda bije na poplach: Desetitisíce uprchlíků žije ve strašlivých podmínkách

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Řecku nyní žije 74.000 žadatelů o azyl. Vláda se jim snaží zajistit bydlení a zlepšit podmínky v uprchlických táborech na ostrovech, v nichž žijí migranti, kteří se do země dostali po moři. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na řeckého ministra pro migraci Dimitrise Vitsase.

Z ostrovních táborů, které kvůli tamějším podmínkám kritizují organizace hájící lidská práva i OSN, bude v následujících měsících přesunuto na pevninu 6000 lidí, uvedl Vitsas. Ministr přiznal, že situace v těchto táborech je "nesnadná" - v zařízeních s kapacitou méně než 10.000 osob jich žije dvojnásobek, tvrdí.

Tento rok řecké hranice nezákonně překonalo na 42.000 migrantů, z nichž asi 14.000 se do země dostalo pozemní cestou, většinou z Turecka. Vitsas neočekává, že se počet nezákonných překročení hranic příští rok zvýší. Dál z Řecka se nezákonně do Evropy podle Vitsase dostane jen minimální počet běženců.

O situaci v táboře Moria na ostrově Lesbos referoval na konci září zpravodajský server BBC. V táboře, který má kapacitu pro dva až tři tisíce lidí, se tehdy tísnilo 7500 osob. Žadatelé o azyl tam podle humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor (IRC) žijí v podmínkách, které nesplňují humanitární standardy: jednu toaletu tam podle IRC na konci září sdílelo 72 lidí, na jednu sprchu připadalo 84 osob.

Zpracování žádosti o azyl trvá v táboře Moria dlouho, někteří lidé tam stráví přes rok. Uprchlíci mají omezený příděl pitné vody - s 1,5 litrem denně na osobu si musejí vystačit i na vaření. Voda se rozdává v osm ráno, ale člověk si do fronty musí stoupnout o čtyři hodiny dříve, napsal IRC. To samé platí o přídělu jídla. V takových podmínkách jsou na denním pořádku v táboře potyčky a bitky.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy