Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co stálo za vzestupem zla? Událost, která z Hitlera udělala diktátora

Adolf Hitler, 1938
Adolf Hitler, 1938
Foto: German Federal Archive

Píše se 27. únor roku 1933 a němečtí hasiči dostávají zprávu, které jen těžko mohou uvěřit. V centru Berlína je nahlášen požár Říšského sněmu neboli Reichstagu. Jen málokdo by tehdy tušil, že tato událost odstartuje nástup nacistického režimu, který vyvolá druhou světovou válku.

hasiči dostali hlášení o požáru ve 22 hodin. Po zhruba 1,5 hodině byl uhašen, napáchal ale značné škody. Na místo následně dorazili Hermann Göring, Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Franz von Papen a Heinrich Günther von Hohenzollern.

Göring požár považoval za signál ke spuštění komunistického puče a nacistickému režimu posloužil jako záminka k vyhlášení stanného práva. Skončila svoboda projevu, tisku a sdružování, právo na soukromí nebo na osobní vlastnictví.

Hitlerovi stoupenci využili puče k pronásledování svých oponentů a vlna zatýkání postihla především komunisty. Tehdejší říšský kancléř Adolf Hitler zdůvodnil prohlášení těchto mimořádných opatření potřebou boje proti teroru. A v tomto duchu byli zatčeni i čtyři muži. 

V červenci byli ze založení požáru nakonec obviněni Marinus van der Lubbe, Němec Ernst Torgler a tři Bulhaři Georgi Dimitrov, Blagoi Popov a Vasil Tanev. Nejznámější z nich byl bulharský revolucionář Dimitrov, s nímž v září 1933 začal soud.

Van der Lubbe tvrdil, že jednal sám bez spolupracovníků, a byl popraven 10. ledna 1934. Díky Dimitrovově obhajobě se ale zbytek osvobodili, což rozzuřilo k nepříčetnosti Hermanna Göringa. V tu chvíli už ale Německu vládli nacisté a cesta k diktatuře měla zelenou.

Témata:  historie Adolf Hitler

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy