Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Námořnictvo USA mění lokaci lodí. Vysílají jasný signál do Moskvy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: navy.mil

Washington – List Wall Street Journal informuje o tom, že americké námořnictvo mění dislokaci svých letadlových lodí. Například obří letadlová loď USS Harry S. Truman, s posádkou čítající asi 5000 námořníků a členů leteckého personálu, se přesouvá z Perského zálivu do Středozemního moře. Podle Američanů to má vyslat „jasný signál do Ruska“.

Deník připomíná, že USS Harry S. Truman funguje jako odrazový můstek pro letadla, která útočí na cíle Islámského státu v Sýrii a Iráku. Od listopadu z lodi odstartovala více než polovina letů mířících do této oblasti.

Kontraadmirál Bret Batchelder, nejvyšší důstojník plavidla, tento týden uvedl, že přesunutí „klíčové loďi" amerického námořnictva zamířila z Perského zálivu přes Suezský průplav do Středozemního moře, aby Spojené státy ukázaly partnerům v NATO, že plní svůj závazek týkající se udržení rovnováhy námořních sil v regionu..

„Je to ukázka našich schopností. To je jisté. Nepochybně existují lidé, kteří to sledují. Je to jen vizuální znázornění toho, čeho jsme schopni," uvedl Batchelder.

Přemístění USS Harry S. Truman poskytuje podle listu „prostor pro americké vojenské strategie v době, kdy se Rusko agresivně prosadilo v regionu s využitím svého námořnictvo a letectvo, aby zvrátilo pětiletý konflikt v Sýrii ve prospěch prezidenta Bašára Assada".

Vojenský úředník ve Washingtonu potvrdil, že posun plavidla je signálem vyslaným do Moskvy a zároveň demonstrace provozní flexibility a dosahu námořnictva. „Poskytuje to potřebnou přítomnost ve Středozemním moři, abychom zkontrolovali...Rusy," dodal úředník. „Nepředvídatelnost, kterou jsme předvedli s Trumanem je donutí dvakrát přemýšlet."

Deník dodává, že Rusko ve Středozemním moři už tři roky udržuje kontingent asi 10 až 15 lodí, důvodem je konflikt v Sýrii.

Témata:  U.S. Navy Rusko USS Harry S. Truman

Aktuálně se děje

17. května 2024 15:50

ODS rozhodne o případném vyloučení Novotného ze strany v červnu

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy