Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastánci nového brexitu nežijí v realitě, zlobí se irský ministr na Londýn

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Stoupenci vyjednání nové dohody o brexitu nežijí v reálném světě. Řekl to v sobotu irský ministr zahraničí Simon Coveney. Dohoda podle něj nebude znovu otevřena pro další jednání.

Probrexitoví ministři ve vládě premiérky Theresy Mayové podle Coveneyho nežijí v realitě, pokud si myslí, že dokážou znovu vyjednat takzvanou rozvodovou smlouvu, na které se Londýn s Evropskou unií dohodl minulý týden.

"Představa, že teď, po dvou letech jednání, čtyři nebo pět kabinetních ministrů může nějak vyjednat jiný výsledek a shodnout se na něm, a pak očekávat, že EU se pod to jenom podepíše, myslím, že to není z reálného světa," prohlásil Coveney na každoroční konferenci své strany Fine Gael.

Tánaiste @simoncoveney “me and @campaignforleo work day and night to protect this Island from the risks of #Brexit, we will never have the return of a hard border.” #FGAF18 pic.twitter.com/dDyns25U0W

— Fine Gael (@FineGael) 17. listopadu 2018

Váhající britští ministři by podle Coveneyho měli raději usilovat o ovlivnění politické deklarace o budoucích vztazích, která je stále předmětem jednání mezi Londýnem a Bruselem.

Mayová nyní bojuje o záchranu návrhu dohody před hlasováním v parlamentu po rezignaci několika ministrů a otevřeným výzvám k jejímu odstoupení ze strany kritiků navrhované brexitové dohody, která podle některých činí z Británie vazalský stát.

Euroskeptičtí členové kabinetu, včetně ministra obchodu Liama Foxe a ministra životního prostředí Michaela Govea, na Mayovou tlačí, aby návrh brexitové dohody změnila. Většina komentátorů má za to, že podoba dohody o brexitu zkorigovat už nepůjde.

Mayová zveřejnila návrh rozvodové dohody s EU ve středu. Třebaže opakuje, že předložený dokument o 585 stranách je tím nejlepším, co mohl Londýn s Bruselem dojednat, z vlády v následujících dnech odešli dva ministři - včetně ministra pro brexit Dominica Raaba - a několik dalších členů kabinetu.

Podle vyjednaného návrhu by Británie přestala podléhat pravidlům EU s koncem roku 2020. Dohoda dále mimo jiné stanovuje, kolik má Británie zaplatit EU peněz a detaily týkající se přechodného období i občanských práv.

Témata:  Brexit Irsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy