Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Chášukdžího? Trump si nechce rozhněvat Saúdy, závěry CIA jsou prý předčasné

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Prezident USA Donald Trump označil vyhodnocení vraždy saúdskoarabského investigativního novináře Džamála Chášukdžího Ústřední zpravodajskou službou (CIA) za "velmi předčasné" a řekl, že úplnou zprávu o případu obdrží v úterý. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že není zřejmé, od koho zpráva bude.

Trump také uvedl, že zjištění CIA, že za vraždu je odpovědný saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, je "možné".

Prezident se k případu vyjádřil několik hodin poté, co americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Washington ještě nedospěl k konečnému závěru ohledně vraždy novináře, shromažďuje v této věci fakta a zároveň chce udržet "důležité strategické vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií". Reagovalo tak na zprávu listu The Washington Post o výsledcích šetření CIA.

Prezident Trump k vraždě prohlásil, že "se to nemělo nikdy stát". O věci jednal při letu do Kalifornie s ředitelskou CIA Ginou Haspelovou a ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Médiím to sdělila Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová.

Zjištění CIA odporuje vyjádření saúdskoarabské vlády, že princ neměl s činem nic společného. Američtí úředníci mají ve zprávu CIA velkou důvěru, píše washingtonský deník, pro nějž Chášukdží pracoval. Spojení korunního prince s úkladnou vraždou ztěžuje Trumpově kabinetu snahu udržet vztah se svým úzkým saúdskoarabským spojencem, zdůrazňuje The Washington Post.

Témata:  Donald Trump CIA Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy