Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron řečnil v Bundestagu: Německo přemohlo démony nacionalismu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes ve Spolkovém sněmu vyzval Německo, aby v době nového nacionalismu udělalo Evropu odolnější vůči krizím. Poděkoval za to, že v německém parlamentu může promluvit v den, kdy si Německo, kdysi úhlavní nepřítel Francie, připomíná památku obětí válek a diktatur. Je to podle něj velký signál smíření.

Německu se podle Macrona podařilo "přemoci krvelačné démony nacionalismu". "Jsem pyšný, že Francie při tom... hrála roli," dodal.

LIVE | Discours au Bundestag. https://t.co/KAUVKPn63w

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 18. listopadu 2018

Před projevem ve Spolkovém sněmu Macron spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem položili věnce v památníku Neue Wache na třídě Unter den Linden, informuje agentura AP. V Německu je dnes Den národního smutku (Volkstrauertag), zasvěcený památce obětí všech válek a diktatur.

Jeho počátky sahají do roku 1919, kdy lidé chtěli ukázat solidaritu s pozůstalými po vojácích padlých v první světové válce. V památníku Neue Wache se od roku 1993 z iniciativy tehdejšího kancléře Helmuta Kohla nachází socha Matka a syn sochařky Käthe Kollwitzové a na podlaze je věnování "Obětem války a tyranie".

?????? Staatspräsident @emmanuelmacron mit Bundespräsident Frank-Walter #Steinmeier und Bundeskanzlerin Angela #Merkel.pic.twitter.com/o2qdllmfuI

— E. Macron Sweden (@MddMacron) 18. listopadu 2018

Před tímto pietním aktem Macron se Steinmeierem vyzvali mladé lidi, aby udělali vše pro otevřenou a mírovou Evropu, protože podle šéfa Elysejského paláce se "nacházíme ve velmi důležitém okamžiku naší historie". Steinmeier zdůraznil, že se lidé musejí učit z historie, aby se vyhnuli novým nedorozuměním. V Berlíně se v těchto dnech sešlo na 500 mladých lidí ze 48 zemí Evropy, Afriky a Blízkého východu na setkání nazvaném "Mladí za mír - sto let od první světové války, sto nápadů pro mír", napsala agentura DPA.

Témata:  Angela Merkelová Frank-Walter Steinmeier Berlín Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy