Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na průvod LGBT v Kyjevě zaútočili extremisté, policie nečinně přihlížela

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Krajně pravicoví radikálové a náboženští extremisté dnes v Kyjevě narušili pochod několika desítek aktivistů za práva sexuálních menšin. Na svých internetových stránkách o tom informuje Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Zaútočili také na novináře z Kanady.

Povolený pochod se měl uskutečnit v kyjevském Ševčenkově parku, ale jeho účastníci se museli přesunout o kus dál, protože do parku dorazila na protidemonstraci zhruba stovka pravicových a náboženských radikálů. Část z nich aktivisty hájící práva gayů, leseb a transgenderových osob následovala a pokřikovala nadávky a házela po nich dýmovnice.

Na dvě ženy radikálové zaútočili pepřovým sprejem a kanadskému novináři dali ránu pěstí do obličeje. Policisté proti nim nijak nezakročili, naopak aktivisty zatlačili do podchodu u stanice metra a údajně jim nadávali.

Obvinění, že neudělali nic pro to, aby násilníky zastavili, strážci pořádku odmítají, napsala na svých internetových stránkách BBC.

"Je těžké smířit se s tím, že se někdo rozhodne pro násilí kvůli tomu, že jiní lidé se trošku odlišují," citovala BBC jednu z účastnic pochodu. Události z dneška podle pořadatelů pochodu dokládají, že "míra krajně pravicové agrese a násilí na Ukrajině roste".

Letos v červnu na "pochod rovnosti" v Kyjevě přišlo až 5000 lidí. Neprovázely ho sice žádné závažné incidenty, policisté ale i tak zatkli 50 přívrženců krajní pravice. Pochod se konal už poněkolikáté.

Témata:  Ukrajina homosexuálové extremismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy