Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V CDU to vře kvůli migračnímu paktu OSN

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Migračním paktem OSN by se měl zabývat prosincový sjezd německých křesťanských demokratů (CDU), je přesvědčen jeden z trojice hlavních kandidátů na předsedu strany a ministr zdravotnictví Jens Spahn. Jeho požadavek, který počítá s tím, že by Německo případně svůj podpis odložilo, se ale setkal především s tvrdou kritikou.

Osmatřicetiletý Spahn, který zatím svou kandidaturu staví z velké části na kritice migrační politiky kancléřky a končící šéfky CDU Angely Merkelové, je přesvědčen, že s globálním paktem OSN o migraci se pojí řada nezodpovězených otázek. "Všechny otázky občanů patří na stůl a mají být zodpovězeny, jinak nás to rychle politicky dožene," míní.

Ve straně ale jeho požadavek narazil. Místopředseda Thomas Strobl vyjádřil přesvědčení, že CDU se nemůže zbláznit z populistické hysterie na pravici. Křesťanští demokraté nemají podle něj jednat ze strachu z kampaně protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), která se proti paktu staví.

Ministr hospodářství Peter Altmaier, podle něhož se CDU nemůže nechat hnát populistickými silami, připomněl, že poslanci CDU/CSU o dohodě hodiny diskutovali a nakonec ji jasnou většinou schválili. Šéf zahraničního výboru parlamentu Norbert Röttgen (CDU) zase vyjádřil přesvědčení, že pakt je v německém národním zájmu, protože je prvním krokem mezinárodního společenství k řízení migrace.

Tvrdě se do Spahna, který má ale třeba podporu saské CDU, opřela také koaliční sociální demokracie, podle níž hledá blízkost k AfD a americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Místopředseda poslanecké frakce svobodných demokratů (FDP) Alexander Graf Lambsdorff zase Spahnovu snahu označil za "úplnou blbost", která je motivována tím, že v souboji o post šéfa CDU zatím výrazně ztrácí za protikandidáty Annegret Krampovou-Karrenbauerovou a Friedrichem Merzem.

Globální pakt o migraci předběžně schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA. Jde o nezávaznou dohodu, která má být oficiálně přijata na schůzce v marockém městě Marrákeši 10. a 11. prosince. Vlády Maďarska a Rakouska už letos v červenci, respektive na konci října oznámily, že se v Marrákeši k dohodě nepřipojí. Následně odmítla účast na paktu také česká vláda; proti dokumentu se staví i Polsko a Bulharsko a odmítne jej nejspíš též Chorvatsko.

Témata:  Německo Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy