Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda dobyla poslední baštu IS na jihu Sýrie

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada dnes dobyly poslední oblast, kterou kontrolovali radikálové z teroristické organizace Islámský stát na jihu Sýrie. Několikatýdenní boje si na obou stranách vyžádaly oběti na životech. S odvoláním na syrská státní média o tom informovala agentura AP.

Syrská ústřední vojenská média uvádějí, že syrské armádě se dnes podařilo dobýt kopcovitou oblast Tulúl as-Safá, která byla poslední baštou IS na jihu Sýrie. Nyní syrští vojáci na místě odklízejí výbušniny, které po sobě radikálové zanechali. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt dlouhodobě monitoruje, uvedla, že vládní vojska se zmocnila oblasti Tulúl as-Safá již v sobotu. Podle SOHR dala armáda možnost radikálům odejít do nedaleké provincie Homs. Ti, kteří odmítli odejít, byli zabiti v boji.

Asadova vojska v uplynulých letech s pomocí spojenců Ruska a Íránu dobyla zpět značnou část syrského území. Islámský stát mezitím přišel o téměř veškeré území, které v Sýrii a Iráku kontroloval. Skupina je ale nadále aktivní a páchá krvavé útoky.

Do oblasti Tulul as-Safá se většina radikálů z IS dostala na jaře na základě dohody o evakuaci oblastí na jihu Damašku a palestinského tábora Jarmúk, uvedli podle AP občanští aktivisté.

Islámský stát letos v červenci v syrském městě Suvajdá a nedalekých vesnicích zabil nejméně 216 lidí. Šlo o nekrvavější útoky IS v Sýrii. Dalších asi 30 žen a dětí radikálové tehdy unesli. Pět z nich zemřelo v zajetí, další byly propuštěny výměnou za zajatce či v důsledku postupující ofenzivy syrské armády.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy