Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu byl zabit americký voják, letos po osmé

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Příslušník amerických ozbrojených sil byl dnes zabit v Afghánistánu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na velitelství podpůrné mise Severoatlantické aliance v této zemi. Podle Reuters jde o osmého amerického vojáka, který letos v Afghánistánu přišel o život.

Jméno zabitého vojáka ani podrobnosti o okolnostech, kdy a kde přišel o život, nebyly oznámeny.

USA a NATO se formálně stáhly z bojů v Afghánistánu v roce 2014, ale v zemi v současnosti podle Pentagonu působí okolo 14.000 amerických vojáků. Jejich hlavním posláním je vést a podporovat afghánské síly v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán, jehož vládu svrhla Američany vedená invaze v roce 2001, podniknutá v odvetě za teroristické útoky v USA.

Od té doby bylo v Afghánistánu zabito více než 2400 Američanů, v dosud nejdéle trvajícím konfliktu, jaký Spojené státy vedly.

Letos v Afghánistánu přišli o život čtyři Češi. Posledním byl vojenský kynolog Tomáš Procházka, který zemřel 22. října v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo.

Agentura AP dnes podotkla, že mezinárodní síly v posledních měsících utrpěly útoky zevnitř, tedy případy, kdy na západní vojáky začali střílet afghánští vojáci či policisté.

Témata:  Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy