Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk v otázce brexitu pochválil EU: Státy obstály ve zkoušce jednoty

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Sedmadvacet zemí EU obstálo v kritické době vyjednávání o britském odchodu ve zkoušce jednoty a solidarity, míní předseda Evropské rady Donald Tusk. Uvedl to v dopise, kterým dnes premiéry a prezidenty pozval na nedělní mimořádný summit k brexitu. Zde jim doporučí výsledek vyjednávání potvrdit. Zároveň má za to, že nikdo za současné situace nemá důvod k radosti.

Dopis Tusk rozeslal a následně zveřejnil až v sobotu odpoledne. Tedy až poté, co se vyjednávačům podařilo vyřešit námitky, které na poslední chvíli kvůli Gibraltaru vzneslo Španělsko. "Nikdo nemá důvody k radosti. Ale v tento stěžejní okamžik alespoň EU27 obstála ve zkoušce jednoty a solidarity," napsal předseda Evropské rady na twitter.

Podle Tuska se vyjednávačům EU podařilo naplnit všechny cíle, které si unijní "sedmadvacítka" stanovila na počátku rozhovorů o brexitu před téměř dvěma lety. Mezi nimi bylo například minimalizovat nejistotu a negativní dopady britského odchodu či zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Tusk zároveň uvedl, že při vyjednáváních "nechtěl nikdo nikoho porazit".

"Všichni jsme usilovali o dobrou a spravedlivou dohodu. A já věřím, že jsme konečně nalezli nejlepší možný kompromis. Vzhledem k výše uvedenému doporučím, abychom v neděli schválili výsledek vyjednávání o brexitu," píše Tusk v dopise.

Lídři zemí EU by měli podpořit jak návrh "rozvodové dohody" s Británií, která stanovuje například výši finančního vyrovnání britských závazků, tak politickou deklaraci stanovující cíle pro vyjednávání o vztazích po brexitu.

Následně musí "rozvodová dohoda" projít britským parlamentem, kde proti ní vystupují zástupci všech politických stran včetně vládních konzervativců. Britská premiérka Theresa Mayová je však odhodlána dojednanou podobu brexitu prosadit a varuje před odchodem z EU bez dohody, nebo i ohrožením brexitu jako takového.

Témata:  Donald Tusk EU Summit EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy