Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude, když Británie dohodu odmítne? Podle Babiše má EU jednotný plán

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Pokud britský parlament odmítne potvrdit dojednaný text smlouvy o brexitu, očekává český premiér Andrej Babiš okamžité svolání mimořádného summitu ostatních 27 zemí Evropské unie. Sedmadvacítka, která dnes na vrcholné schůzce v Bruselu text dohody o 585 stranách podpořila, by se podle něj poradila a v každém případě nadále postupovala jednotně.

Přes nejistou britskou vnitropolitickou situaci ale český premiér nyní očekává, že britští poslanci dohodu, se kterou už souhlasila vláda premiérky Theresy Mayové, v prosinci schválí.

"Já si myslím, že to dopadne dobře. Určitě je pro Británii výhodné, aby tuto dohodu britský parlament ratifikoval," prohlásil Babiš.

Odmítnutí dohody v britském parlamentu, kde nyní Mayová nemá jistou většinu, by mohlo znamenat, že Británie 29. března 2019 opustí evropský blok formou takzvaného "tvrdého brexitum", tedy bez dohody a se všemi příslušnými důsledky pro obchodní i další vzájemné vztahy.

"My samozřejmě jsme připraveni to řešit (případné britské odmítnutí). Ale skutečně s tím nepočítáme, počkejme si do toho prosince," poznamenal český premiér. Doufá, že britský parlament smlouvu o vystoupení země z EU odhlasuje ještě před řádným summitem EU, který je plánovaný na 13. a 14. prosince.

Témata:  EU Andrej Babiš Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy