Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v Izraeli uctil památku Herzla

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Položením věnce u hrobu významného představitele sionismu Theodora Herzla zahájil dnes prezident Miloš Zeman návštěvu Izraele. Večer se setkal s českými podnikateli a zúčastnil se podpisu smluv a memorand mezi českými a izraelskými firmami a institucemi. V Jeruzalémě český prezident zůstane do středy, postupně se sejde s hlavními politickými reprezentanty, vystoupí v izraelském parlamentu Kneset a otevře Český dům.

Zeman s částí delegace dnes odletěl z Prahy po 10:00 SEČ, dvě hodiny poté ho následoval druhý vládní letoun s podnikateli a novináři. Zastávka na národním hřbitově, kde je pohřben i Herzl, byl první bod programu českého prezidenta.

Herzl pocházel z bohaté budapešťské rodiny a pracoval jako novinář ve Vídni a v Paříži. Je označován za otce židovského státu. Myšlenku jeho vzniku rozpracoval v díle Židovský stát a prosazoval ji při jednáních s hlavními tehdejšími státníky. Zemřel v roce 1904. Po vzniku Izraele byly Herzlovy ostatky převezeny do Jeruzaléma a pohřbeny na národním hřbitově na Herzlově hoře, kde jsou hroby například také izraelských premiérů či prezidentů.

Položení věnců na pietních místech bývá tradiční součástí programu státních návštěv. Zeman byl v Izraeli jako prezident již v roce 2013, předtím zemi navštívil také jako premiér. Tehdy v památníku Jad vašem uctil oběti holokaustu.

Dnes večer se Zeman v hotelu King David, kde je ubytován, zúčastnil slavnostního podpisu sedmi smluv, dohod a memorand. V úvodním projevu poznamenal, že Izrael je technologická velmoc a proto i podepisované dokumenty jsou zejména z oblasti vědecko-technické spolupráce. Dodal, že ČR ale může nabídnout i výrobky z jiné oblasti, zmínil se přitom o firmě Tatra Trucks.

Zástupci této kopřivnické firmy podepsali s izraelským ministerstvem pro veřejnou bezpečnost memorandum o porozumění, které se týká očekávaného prodeje 12 nákladních vozů Tatra. Získají je hasičské a záchranné jednotky. Starší vozy Tatra již využívá i izraelská armáda a jeden hasičský automobil je používán také k hašení požárů v Pásmu Gazy.

Další memoranda a dohody se týkají spolupráce českých a izraelských univerzit nebo společností, které se zabývají vědeckým výzkumem či dekontaminací. Memorandum podepsali i zástupci Institutu terezínských skladatelů a Univerzity v Haifě. Umožní spolupráci obou institucí, výměnu studentů nebo hudebních vystoupení. Institut terezínských skladatelů se zabývá výzkumem, dokumentací a popularizací děl skladatelů z Terezína.

V pondělí se český prezident setká se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem, odpoledne pak jako první český politik promluví v Knesetu, izraelském parlamentu. V úterý má na programu oběd s předsedou izraelské vlády Benjaminem Netanjahuem a odpoledne otevře Český dům. Jeho vznik považuje Pražský hrad za významné a symbolické politické gesto, které by mělo předcházet přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Stěhování velvyslanectví Zeman dlouhodobě prosazuje, česká diplomacie ale zatím tento krok nepotvrdila. Jeruzalém je součástí sporu mezi Izraelci a Palestinci, V květnu svou ambasádu v Jeruzalému otevřely Spojené státy, což vyvolalo tvrdé protesty Palestinců.

Zemana v Izraeli doprovází předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a čtyři ministři.

Témata:  Miloš Zeman Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy