Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocnice nabízela 50 eur za vzorek výkalu, s náporem zájemců si nevěděla rady

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Pařížská nemocnice Saint-Antoine se stala obětí vlastního nápadu: dárce pro potřeby lékařského výzkumu lákala tak neodolatelně, že si nakonec s náporem zájemců nevěděla rady, uvedla agentura AFP s odvoláním na jednoho z výzkumníků. Zdravotní ústav doplatil na nabídku, že dá 50 eur (asi 1300 Kč) za vzorek stolice.

"Telefon a e-mail, kde se zájemci měli hlásit, se velice rychle zahltily," vylíčil profesor Harry Sokol, který v nemocnici působí jako gastroenterolog. "I po odpojení čísla lidé volali na ostatní linky nemocnice, další rovnou přišli, a tak to pokračuje," dodal. A zároveň si postěžoval, že takový vývoj je hotová katastrofa pro pacienty, kterým měl výzkum pomoci.

Badatelova práce se zaměřila na vyhodnocení technik fekální léčby - tedy podání přípravku obsahujícího vzorky stolice od dárce ve fyziologickém roztoku - při zánětlivém střevním onemocnění zvaném ulcerózní kolitida. Vědec zjišťoval, zda lze pro léčebné účely použít bakterie a viry nacházející se v trávicím traktu.

Náborová kampaň pro získání dárců spočívala ve vyvěšení plakátu v nemocnici a u studentů medicíny. Jenže kdosi plakát vyfotil a snímek se bleskově rozšířil po internetu a na sociálních sítích.

"Lidi to pochopili ve smyslu: dejte nám svůj exkrement a my vám dáme 50 eur," konstatoval profesor Sokol. Celá věc je ale složitější. "Dárci se nejprve musí vybrat. Musí předložit úplnou anamnézu, a to i rodinnou, jdou na odběr krve a vzorek jejich stolice se analyzuje, abychom si byli jisti, že nedojde k žádné infekci. Až po tom všem může dojít na dárcovství," vysvětlil lékař.

"Nevyplácíme 50 eur jako odměnu, ale jako odškodnění vzhledem k těžkopádnosti postupu během výzkumu. Vše se odehrává v rámci zákona," zdůraznil Sokol. Doufá, že brzy bude moci ve výzkumu pokračovat. "Je to seriózní záležitost, s velkým rozsahem a dopadem. Na čekací listině je hodně pacientů."

Témata:  Paříž Francie nemocnice

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy