Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady varují americké a české občany před cestou na Ukrajinu

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Americké úřady dnes varovaly občany USA, aby přehodnotili své případné cesty do ukrajinských oblastí, kde bude od středy platit válečný stav. Instrukce o chování v těchto regionech zveřejnilo na svých webových stránkách velvyslanectví USA v Kyjevě. České ministerstvo zahraničí na svém webu upozorňuje, že ukrajinské orgány mají pravomoc omezit pohyb osob. Lze předpokládat zvýšenou činnost bezpečnostních složek.

V deseti ukrajinských oblastech začne ve středu platit válečný stav, jehož vyhlášením Kyjev reagoval na nedělní ozbrojený incident v Kerčském průlivu. Ruské lodě tam zadržely tři plavidla ukrajinské armády, čtyřiadvacet členů jejich posádek bylo internováno. Polovinu z nich dnes simferopolský soud poslal na dva měsíce do vazby. Ukrajinské vedení hovoří o možnosti války s Ruskem.

Americké i české úřady při hodnocení situace na Ukrajině shodně upozorňují, že zatím není úplně jasné, jak bude nové nařízení ovlivňovat život v regionech, kde má válečný stav platit. Ministerstvo zahraničí USA doporučuje přehodnotit plány na cesty do těchto oblastí a předpokládá posílení policejního dohledu. Je třeba počítat s nečekanými uzavírkami ulic, návštěvníci by se měli vyhnout případným demonstracím. "Rozhlížejte se a buďte bdělí," píše velvyslanectví.

České ministerstvo zahraničí uvádí, že ukrajinské úřady budou moci omezit pohyb osob. "Dá se předpokládat zvýšená činnost bezpečnostních složek. Zatím není jasné, v jaké šíři budou jednotlivá ustanovení uvedeného zákona aplikována. Žádná rozhodnutí v tomto směru nebyla v tuto chvíli zveřejněna," uvádí web českého ministerstva, které cestovatelům doporučuje registrovat se v databázi DROZD.

Témata:  USA Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy