Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina zvažuje vojenskou odvetu proti Rusku. Experti varují před následky

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Ukrajina uvažuje, zda má Rusku oplatit nedělní incident, kdy Rusové stříleli a ukořistili tři ukrajinské lodě. Uvedl to podle agentury Reuters vysoký představitel ukrajinské tajné služby SBU Ihor Huskov. "Zvažují se rozhodnutí, pokud jde o provádění vhodných zrcadlových akcí jako reakci na jednání agresora," řekl Huskov.

Kyjev a Moskva se navzájem obviňují z odpovědnosti za nedělní incident u Kerčského průlivu, který vedl k zadržení tři lodí ukrajinského vojenského námořnictva a zajetí jejich posádky. Ukrajina se obává, že incident předchází invazi Ruska v plném rozsahu, dodal Reuters.

SBU již dříve zveřejnila záznam rozhovoru mezi posádkou ruského stíhacího letounu Su-30, bitevního vrtulníku Ka-52 a velením, které podle ní dokazují, že velení ruských sil vědomě vydalo rozkaz k použití zbraní - čtyř "tužek", neboli čtyř neřízených raket - proti ukrajinským lodím.

Experti upozorňují, že z vojenského hlediska je mezi Kyjevem a Moskvkou velký nepoměr: ačkoli ukrajinské ozbrojené síly se od roku 2014 zlepšily, nemohou se rovnat Rusku ani v počtu vojáků, ani ve výzbroji a vybavení, ani ve výdajích.

Témata:  Ukrajina Armáda Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy