Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán ukázal světu nový torpédoborec, brzy bude vyslán na dalekou misi

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Írán dnes zprovoznil torpédoborec domácí výroby, který je schopen pětiměsíční plavby bez zásobení a je opatřen technologií, která umožňuje vyhnout se zaměření radary. Přenos ze slavnostního zahájení provozu přenášela státní televize.

Torpédoborec nazvaný Sahand se připojí k arzenálu námořnictva na základně v Bandar Abbásu v Perském zálivu.

In a ceremony at Iran’s southern port city of #BandarAbbas on Saturday, the #Sahand destroyer joined the #Navy’s fleethttps://t.co/TjS92qC4rE pic.twitter.com/jItVSDxNVr

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) 1. prosince 2018

Plavidlo má na palubě plochu pro vrtulníky, odpalovací zařízení torpéd, protiletadlová a protilodní děla či střely a zařízení k vedení elektronické války, oznámila televize.

"Tato loď je výsledkem odvážného a tvůrčího návrhu založeného na místních technických vědomostech íránského námořnictva," řekl kontradmirál Alírezá Šejchí, který stojí v čele loděnice, kde bylo plavidlo postaveno.

Íránské námořnictvo používá lodě americké výroby pocházející ještě z doby před islámskou revolucí. První vlastní torpédoborec vyrobili Íránci v roce 2010.

Sahand má být podle armádního zdroje vyslán v brzké době na misi do Venezuely. "Máme v plánu poslat v blízké době dvě nebo tři lodě se speciálními vrtulníky do Venezuely na pětiměsíční misi," řekl polooficiální agentuře Mehr zdroj z námořnictva.

Jak napsala agentura AP, Írán se snaží o vybavení armády vlastní technikou od roku 1992 a ukazuje tanky, letadla, rakety i ponorky domácí výroby. Ve čtvrtek námořnictvo uvedlo, že má nově k dispozici dvě malé ponorky určené k operacím v mělkých vodách, jaké jsou v Perském zálivu.

Témata:  Írán EuroZprávy.cz armáda Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy