Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová jednala s Putinem, vyjádřila obavy kvůli kerčské krizi a Sýrii

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová má obavy z incidentu v Kerčském průlivu u Krymu. Řekla to dnes na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s kterým se sešla na okraj summitu velkých ekonomik G20 v Buenos Aires. Shodli se přitom, že jejich země spolu s Francií a Ukrajinou záležitost projednají na úrovni poradců. Podle agentury Reuters to sdělil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert.

Příčinou nejnovějšího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je námořní incident, který se stal před týdnem v Kerčském průlivu. Ruští pohraničníci tam ostřelovali a pak zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s posádkami. Při tomto prvním ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Merkelová s Putinem debatovali také o situaci v Sýrii. Společně dospěli k závěru, že je třeba vyvinout větší úsilí, aby se podařilo naplnit dohody z říjnového summitu v Istanbulu. Na něm se Německo, Rusko, Francie a Turecko dohodly na pokračování příměří v syrském Idlibu a na vzniku výboru, jehož úkolem bude vytvoření nové syrské ústavy.

"#Merkel, #Putin agreed to four-way talks on #Kerch Strait" - #Ukraine #Russia https://t.co/fTXK3y7YYN

— Ville Kostian (@Kostian_V) 1. prosince 2018

Agentura TASS ke schůzce Putina s Merkelovou poznamenala, že se udála během snídaně. Z ruské strany se jí zúčastnili kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, Putinův poradce Jurij Ušakov a ruská zástupkyně při G20 Světlana Lukašová, Merkelovou pak doprovázeli její mluvčí Seibert, poradce pro zahraniční politiku Jan Hecker a kancléřčin ekonomický poradce Lars-Hendrik Röller.

Témata:  Angela Merkelová Vladimír Putin Summit G20

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy