Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump plánuje další summit s Kimem, na palubě Air Force One diktátora vychvaloval

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Donald Trump se s Kim Čong-unem sejde zřejmě počátkem příštího roku, v lednu nebo v únoru. Zvažují se tři místa, kde by se se severokorejským vůdcem mohl setkat.

Americký prezident to řekl novinářům na palubě letadla Air Force One po odletu z Argentiny, kde se zúčastnil jednání dvaceti největších ekonomik světa G20 a povečeřel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

"Skvěle si rozumíme. Máme dobrý vztah," řekl Trump o svém severokorejském protějšku. Dodal, že jednoho dne Kima pozve do Spojených států. Oba státníci se sešli poprvé na historické schůzce v červnu v Singapuru.

USA trvají na plné a ověřitelné denuklearizaci Severní Koreje. Severokorejský vůdce vyjádřil koncem listopadu ochotu dovolit inspektorům vstup do hlavního jaderného komplexu země v Jongbjonu. Již dříve Kim Čong-un naznačil připravenost jaderné zařízení v Jongbjonu trvale uzavřít, pokud Spojené státy učiní "odpovídající" opatření.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea Kim Čong-un

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy