Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nadija Savčenková čelí obvinění z pokusu o puč, ve vazbě drží hladovku

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bývalá ukrajinská pilotka a poslankyně Nadija Savčenková, která je kvůli obvinění z pokusu o státní převrat ve vazbě, zahájila další hladovku. Informovala o tom ukrajinská média. Dříve uctívaná národní hrdinka tvrdí, že tak protestuje proti vydírání a tlaku ze strany agentů tajné služby SBU.

Savčenková je ve vazbě od letošního března, kdy ji ukrajinské úřady obvinily z plánování útoku na parlament. Použít k tomu údajně chtěla granáty a automatické zbraně. Politička obvinění odmítá jako snahy prezidenta Petra Porošenka zbavit se před březnovými volbami silných oponentů.

Ukrainian MP Nadiya #Savchenko, currently detained on suspicion of plotting a coup against the government, has announced a dry hunger strike, claiming that she is being beaten by SBU investigators. according to a statement on her Facebook page. pic.twitter.com/CeJrXznJL1

— Hromadske Int. (@Hromadske) 5. prosince 2018

Na svém facebooku dnes oznámila, že nebude přijímat potravu ani vodu v reakci na tlak, který na ni a jejího obhájce vyvíjejí agenti SBU. Úřady jí prý navíc nedovolují, aby se viděla se svým příbuznými.

Někdejší ukrajinská pilotka se stala národní hrdinkou poté, co strávila dva roky v ruském vězení, kde také několikrát hladověla. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní; tamní vládu viní z nekompetence a korupce.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy