Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nařkly Sýrii ze svádění útoku chlorem na povstalce

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Spojené státy a Británie obvinily syrskou vládu a jejího spojence Rusko, že minulý měsíc falešně nařkly povstalecké bojovníky z chemického útoku na město Halab (Aleppo). Podle amerického ministerstva zahraničí bylo cílem Damašku "poškodit důvěru" v příměří v sousední provincii Idlib, která je poslední baštou opozice.

Washington tvrdí, že režim syrského prezidenta Bašára Asada použil 24. listopadu v Halabu proti civilistům slzný plyn, aby navodil dojem povstaleckého útoku chlorem.

Sýrie a Rusko již dříve uvedly, že útok jedovatým chlorem si v Halabu v listopadu vyžádal asi stovku zraněných. Syrská státní média přinesla záběry na obyvatele města ošetřované pro potíže s dýcháním v nemocnicích. Rusko později provedlo nálety na pozice rebelů, které z chemického útoku obvinilo.

Povstalci od začátku odmítají, že by útok byl jejich dílem. Prohlašují, že se jednalo o záminku pro nálety na oblasti, které mají pod kontrolou opoziční síly.

V pátek Spojené státy sdělily, že mají "důvěryhodné informace" dokládající nepravdivost tvrzení syrské vlády. "USA mají vážné podezření, že prorežimní představitelé místo útoku drželi pod kontrolou, což jim umožnilo kontaminovat lokalitu, než mohla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) zahájit řádné vyšetřování," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Palladino.

"Varujeme Rusko a syrský režim před jakýmikoli manipulacemi na místě útoku a vyzýváme je, aby zajistily bezpečnost nezávislých inspektorů tak, aby mohli být odpovědní lidé pohnáni ke spravedlnosti," dodal.

Británie se vyjádřila obdobně. "Je pravděpodobné, že se jednalo o zinscenovaný incident s cílem falešně obvinit opozici, nebo o nepovedenou operaci, jíž se Rusko a syrský režim pokusily využít ve svůj prospěch," konstatovalo britské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Témata:  USA Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy