Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek sobotních demonstrací ve Francii: 136 tisíc protestujících, 1723 zadržených

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sobotních protestů spojovaných s hnutím takzvaných žlutých vest se po celé Francii zúčastnilo 136.000 lidí. Dnes o tom podle agentury AFP informovalo ministerstvo vnitra. Policisté při demonstracích, které se konaly čtvrtou sobotu v řadě, zadrželi 1723 lidí.

Především v Paříži v panovala mimořádná bezpečnostní opatření. V ulicích hlídkovalo na 8000 policistů, kteří během potyček s demonstranty použili slzný plyn a vodní děla. Více než 70 lidí utrpělo podle agentury AP zranění. Přes 1080 osob policie zadržela.

Dnes se ve francouzské metropoli uklízí a život se dostává do normálních kolejí. Památky, jako je Eiffelova věž nebo Vítězný oblouk, které zůstaly v sobotu z bezpečnostních důvodů zavřené, znovu přivítají návštěvníky.

Hnutí takzvaných žlutých vest vzniklo na protest proti zvyšování daní na pohonné hmoty. Lidé, kteří se k demonstracím přidávají, jsou ale také rozčilení kvůli stagnujícím příjmům a rostoucím životním nákladům. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona tento týden od zvyšování daní na benzín a naftu ustoupila, protestující přesto žádají další ústupky.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy