Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet teroristických útoků ve světě? Statistiky ukazují nová nebezpečný trend

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Podle nové studie narůstá v Evropě a severní Americe pravicově motivovaný terorismus. Mezitím však celkové počty teroristických útoků i jejich obětí klesají. Hlavním důvodem jsou postupně se stabilizující situace v Iráku a Sýrii a snižující se kapacity Islámského státu.

Extrémně-pravicové skupiny a jednotlivci podle analýzy Global Terrorism Index zabily mezi lety 2014 a 2017 66 lidí. Jak informuje deník The Independent, jen za minulý rok takto zemřelo 17 lidí a bylo spácháno 47 útoků.

„Zaznamenali jsme skutečně výrazný nárůst extrémně-pravicového terorismu, především pak v posledních dvou letech,“ komentoval report jeden z jeho spoluautorů Tom Morgan. „Většinou útoky páchali osamocení útočníci s ultranacionalistickým či proti-muslimským světonázorem“.

Jen ve Velké Británii došlo k dvanácti útokům, při nichž jeden člověk zemřel a další lidé byli zranění. Podobně motivované akce proběhly podle této studie i ve Švédsku, Řecku nebo Francii. Zároveň však celosvětově poklesl počet obětí terorismu, mezi lety 2016 a 2017 o 27%.

Ještě výraznější jsou čísla pro samotný Irák, kde za stejné období zaznamenali pokles o 56%. To dávají autoři studie do souvislosti s postupným potlačením Islámského státu a zlepšením protiteroristických opatření.

Morgan nicméně upozorňuje, že mnozí členové této skupiny nyní hledají útočiště v jiných částech světa, především v subsaharské části Afriky a jihovýchodní Asii. „S pádem Islámské státu (IS) v Sýrii a Iráku je spojen problém tisíců zahraničních bojovníků. Ti se budou buď snažit dostat do Evropy a nebo budou přesměrováni jinam,“ dodal.

Podle zprávy klesající počet úspěšných útoků v Evropě dokládá, že „schopnost (IS) plánovat a koordinovat velké akce byla narušena a zvýšená bezpečnostní opatření fungují, přinejmenším v krátkodobé perspektivě.“

Terorismus je nicméně stále globálním problémem. V roce 2017 celkem 67 zemí zaznamenalo případ alespoň jednoho úmrtí v této souvislosti. 98 zemí pak zažilo minimálně jeden útok. Nejhůře na tom byly Sýrie, Irák, Afghánistán, Somálsko a Nigérie, které všechny utrpěly více jak 1000 obětí.

V Somálsku například došlo k bombovému útoku, připisovanému milicím Šabáb, při kterém zemřelo 587 civilistů. Na Sinajském poloostrově zase bojovníci hlásící se k Islámskému státu zabili při útoku na mešitu více jak 300 lidí. Šlo o vůbec nejhorší teroristický útok v moderních egyptských dějinách.

Témata:  terorismus Islámský stát extremismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy