Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Americe se letos ve školách odehrálo 94 incidentů se zbraněmi

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Letošní rok byl pro školy ve Spojených státech zdaleka nejhorším, co se týče počtu incidentů, v nichž hrály roli střelné zbraně. Vyplývá to z výzkumu vysoké školy Naval Postgraduate School (NPS), o kterém dnes informoval web deníku The Guardian. Akademici napočítali už 94 případů, kdy někdo ve škole "mává zbraní, střílí, nebo kulka z jakéhokoli důvodu zasáhne školní majetek". Dosavadní smutný rekord stanovený v roce 2006 činil 59 takovýchto incidentů.

Databáze NPS sahající až k roku 1970 popisuje na základě veřejně dostupných zdrojů celkem 1328 incidentů se zbraněmi na amerických školách. Ve 355 případech se jednalo o eskalaci dřívějšího sporu, 164 incidentů mělo údajně spojitost s aktivitami zločineckých gangů, ve 150 případech šlo o nehodu, ve 120 o pokusy o sebevraždu.

Letos postihly největší tragédie školy ve floridském Parklandu, kde v únoru zemřelo 17 studentů a pracovníků střední školy Marjory Stoneman Douglasové, a v Texaském Santa Fe, kde útočník v květnu zabil 10 osob. Poslední záznamy v databázi NPS jsou z 22. listopadu, kdy se střílelo na školách v Des Moines ve státě Washington i v texaském Dallasu.

"Tohle je daleko za hranicí nepřijatelného," komentovala zjištění NPS Nicole Hockleyová, která stojí v čele neziskové organizace Sandy Hook Promise usilující o prevenci násilí na školách. Šestiletý syn Hockleyové byl před šesti lety jednou z obětí střelby na základní škole Sandy Hook ve státě Connecticut, která si vyžádala 28 životů.

"Je to neomluvitelné. Je v moci každého zabránit násilí ještě než vypukne a my chceme co nejvíce lidí vyzbrojit znalostmi o tom, jak udržet své školy a komunity v bezpečí," dodala.

Témata:  USA zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy