Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na konferenci v Marrákeši se rozhoduje o migračním paktu OSN, Česko svého zástupce neposlalo

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

V marockém Marrákeši dnes začíná dvoudenní konference, na níž budou zástupci členských států OSN rozhodovat o přijetí globálního paktu o migraci. Dokument, byť právně nezávazný, vyvolal leckde vzrušené debaty a v Belgii se zasloužil o rozpad vládní koalice. Zástupci nejméně desítky států, včetně Česka, do Maroka ani nepojedou.

Cílem migračního paktu je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s nimi. Dohoda se zabývá i tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je integrovat a jak umožnit jejich návrat domů.

Pakt letos v červenci předběžně schválilo přes 190 členských zemí Organizace spojených národů. Na konferenci v Marrákeši by měl být nijak nezavazující dokument jen formálně přijat, nebude se o něm hlasovat ani se nebude podepisovat.

Just landed in #Marrakesh to join the @UN Global Compact #ForMigration. Cross-border issues require cross-border cooperation. Denmark has and will continue to have firm immigration policies. But illegal migration is an international issue we cannot solve alone. #dkpol pic.twitter.com/wm23ue2op5

— Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) 9. prosince 2018

Jako první se o paktu odmítly vůbec bavit loni Spojené státy. Už krátce před červencovým schválením se pak začaly ozývat další kritické hlasy. V Evropské unii se postupně k němu odmítly připojit všechny čtyři země visegrádské skupiny - Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko - a také Lotyšsko a Bulharsko.

České vládě na dokumentu vadí, že se do něj nedostaly některé její priority, třeba jasné rozlišení mezi legálními a nelegálními migranty nebo označení nelegální migrace za nežádoucí. Na Slovensku kvůli odmítnutí dokumentu uvažoval o demisi ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který se na vyjednávání paktu jako předseda Valného shromáždění OSN podílel.

Napětí vyvolal pakt i v Chorvatsku mezi vládou, která ho přijmout chce, a prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou, jež odmítla do Marrákeše cestovat. V Belgii se dokument v sobotu večer postaral o rozpad vládní koalice, z níž vystoupil její nejsilnější člen Nová vlámská aliance (N-VA) kvůli rozhodnutí premiéra v Marrákeši s paktem souhlasit.

Témata:  migrace Maroko uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy