Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podílelo se na rozdmýchání protestů ve Francii stojí Rusko? Kreml nařčení důrazně odmítl

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Kreml dnes odmítl jako osočující tvrzení, že Rusko se mohlo podílet na rozdmýchání protestů hnutí takzvaných žlutých vest ve Francii. "Jakákoliv tvrzení o možné účasti Ruska nejsou ničím jiným než pomluvou," prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina podle ruských agentur.

Protesty jsou podle něj výlučně vnitřní věcí Francie. "Nevměšovali jsme se a nechystáme se vměšovat do vnitřních věcí žádných zemí, včetně Francie," zdůraznil mluvčí Dmitrij Peskov a dodal, že Moskva přikládá velký význam rozvoji vztahů s Paříží.

Reagoval tak na tvrzení britského deníku The Times, že se násilnosti snaží podněcovat i někteří uživatelé sociálních sítí napojení na Rusko. Na twitteru rozšiřovali fotografie lidí zraněných na demonstracích, které však se současným děním ve Francii nesouvisely, aby podpořili tvrzení o brutalitě francouzské policie.

Sobotních protestů spojovaných s hnutím takzvaných žlutých vest se po celé Francii podle tamního ministerstva vnitra zúčastnilo 136.000 lidí. Policisté při demonstracích, které se konaly čtvrtou sobotu v řadě, zadrželi 2000 lidí. Zranění utrpělo podle ministerstva zdravotnictví celkem 325 lidí.

Look what the Macron-Regime is doing to French people!#paris #GiletsJaune #YellowVests #FranceProtest #FranceProtests #macron pic.twitter.com/8uZQIonVzH

— Daimler92 (@Daimler1992) 8. prosince 2018

V Paříži policisté v sobotu během potyček s demonstranty použili slzný plyn a vodní děla. Radikálové zapálili několik aut, snažili se stavět barikády. Více než 70 lidí utrpělo zranění. Zhruba tisíc osob policie zadržela, z toho bylo 900 dospělých a sto nezletilých.

Protestující dávají najevo svoji frustraci kvůli rostoucím životním nákladům i hněv vůči prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Témata:  demonstrace v Paříži Rusko Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy