Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Sýrie se příští rok vrátí až 250 tisíc uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Do Sýrie by se mohlo příští rok vrátit čtvrt milionu uprchlíků. Odhaduje to OSN, která dnes požádala dárcovské státy o 5,5 miliardy dolarů (125 miliard korun) na pomoc Syřanům, kteří uprchli do zemí v sousedství Sýrie. Podle odhadů je jich tam 5,6 milionu a asi milion z nich se narodil až po útěku svých rodičů.

"Předpokládáme, že v roce 2019 se vrátí až 250.000 Syřanů. Podle rychlosti, s jakou budeme odstraňovat překážky pro návrat, to může být víc lidí, ale i méně," sdělil dnes Amin Awad, který v Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky řídí operace na Blízkém východě a v severní Africe.

According to the @arabnews, up to 250,000 out of some 3.6 million #SyrianRefugees can return back to #Syria in 2019. Most of them remain in #Egypt, #Iraq, #Jordan, #Lebanon and #Turkey. pic.twitter.com/XlNGUp1Q5u

— EU-Gulf Info Centre (@EGIC_) 11. prosince 2018

Podle údajů OSN se od roku 2015, kdy do bojů v Sýrii na straně Damašku vstoupilo Rusko, vrátilo 117.000 uprchlíků, z nich 37.000 letos.

"Jde o naprosto dobrovolné, organizované a zajištěné případy návratu," uvedl Awad. I když se čeká konec konfliktu, který začal roku 2011 a připravil o život na 360.000 lidí, návrat syrských uprchlíků se zatím nezrychluje.

Témata:  uprchlíci Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy