reklama

"Je až nepochopitelné, co takového bezskrupulózního člověka vede k tomu, že se léta soudil a hodlá soudit 'třeba do smrti' o takovou 'drobnost', jako je jméno v estébáckých svazcích," uvedl deník.

Babišovým voličům na evidenci jeho jména ve svazcích StB zjevně nezáleží, ale český premiér se nyní stal rukojmím vlastních ambicí z doby před sedmi let, píše list.

"V zájmu snahy odstavit 'Palermo', jak označoval tehdejší český politický establišment, musel sám sebe prezentovat jako toho čistého. Proto začal bojovat i proti zjevným faktům," soudí Denník N. Dodal, že Babišovi po neúspěchu u štrasburského soudu a předtím také u slovenského ústavního soudu nezůstává nic jiného, než se možná skutečně až do smrti tvářit, že bojuje dál.

List uvedl, že Babiš u slovenských soudů ve sporu s Ústavem paměti národa (ÚPN) o evidenci ve svazcích StB nejprve vyhrával zejména proto, že soudy přijaly svědectví bývalých příslušníků StB. Ti vypověděli ve prospěch Babiše. "Naštěstí ústavní soud před více než rokem rozhodl, že opírat se o svědectví bývalých příslušníků StB není kvůli pochybnostem o jejich důvěryhodnosti možné a že v budoucnu již ÚPN nemůže být žalovanou stranou," poznamenal deník.