Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti Rusku byly prodlouženy, lídři EU se shodli jednomyslně

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Lídři zemí Evropské unie se dnes na summitu v Bruselu jednomyslně shodli na dalším půlročním prodloužení hospodářských sankcí proti Rusku. Uvedl to na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. EU uvalila ekonomické sankce na Rusko v roce 2014 kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym.

"Vzhledem k nulovému pokroku ohledně dohody z Minsku EU jednomyslně prodlužuje hospodářské sankce proti Rusku," napsal Tusk.

Decision: EU unanimously prolongs economic sanctions against Russia given zero progress in implementation of Minsk agreements.

— Donald Tusk (@eucopresident) 13. prosince 2018

Unie konec svých sankcí už v počátku svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Ty byly podepsány v roce 2015, jejich cílem je zastavit ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny, přičemž po obou stranách vyžadují klid zbraní a politické řešení krize.

EU nyní opatření prodloužila již po osmé. O sankcích se začalo znovu intenzivně hovořit poté, co Rusko v listopadu zadrželo v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem ukrajinská plavidla i námořníky. Tusk dnes doplnil, že summit též Rusko vyzval k jejich okamžitému propuštění a k tomu, aby v Kerčské úžině opět umožnilo svobodnou plavbu pro všechny lodě.

Sankce, kterých se prodloužení týká, jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Znamená to, že některé ruské firmy budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím nebo nebude možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

V později publikovaném textu závěrů summitu lídři uvedli, že jsou připraveni k další podpoře Ukrajiny, včetně oblastí nejvíce zasažených konfliktem na východě země a v Azovském moři. O takovou hospodářskou podporu žádal už v pondělí své evropské kolegy v Bruselu ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Ruské omezení provozu klíčové v Kerčské úžině totiž prakticky od dopravních cest odřízlo ukrajinské přístavy v Azovském moři, včetně Mariupolu a tíživě tak ovlivnilo tamní ekonomiku.

Celkově Klimkin v pondělí hospodářské ztráty Ukrajiny za čtyři roky vleklého a stále nevyřešeného konfliktu odhadl podle diplomatů na 210 milionů eur.

Témata:  protiruské sankce EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy