Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se rozhodla jednat. Posílí boj proti dezinformacím

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Evropská unie považuje záměrné a masové šíření dezinformací za obrovské bezprostřední ohrožení demokratických systémů, a chce proto proti němu intenzivněji bojovat. Vyplývá to ze závěrů summitu, které byly zveřejněny po skončení dnešního jednání unijních lídrů v Bruselu. Podle politiků je boj s dezinformacemi "strategickou výzvou", která nabývá na významu zejména v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu na jaře příštího roku.

Lídři EU se domnívají, že dezinformace se staly součástí hybridní války a že tváří v tvář této hrozbě je třeba lépe hájit demokratické hodnoty. Žádají proto rychlou a účinnou strategii, která by zajistila zejména spravedlivé a nezávislé volby v květnu 2019. Evropská komise má předložit příslušné návrhy v březnu příštího roku.

Komise už začátkem prosince zveřejnila plán na výrazné personální a finanční posílení specializovaného týmu, který v rámci unijní diplomatické služby odhaluje dezinformace. Finance na jeho činnost chce více než zdvojnásobit.

Od roku 2015, kdy tým pro strategickou komunikaci - označovaný jako Stratcom - v rámci evropské diplomacie vznikl, identifikoval a analyzoval přes 4500 případů dezinformací. Podle EK existují důkazy, že hlavním zdrojem falešných informací a dezinformací v Evropě je Rusko. Finance pro tým Stratcom by měly z dosavadních 1,9 milionu eur (téměř 50 milionů Kč) vzrůst více než dvojnásobně na pět milionů eur (téměř 130 milionů Kč), v příštích dvou letech by se měl asi o pět desítek zvýšit i počet zaměstnanců.

Témata:  Summit EU EU média

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy