Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Trumpově vládě skončí ministr vnitra, býval přitom oblíbenec prezidenta

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Ke konci roku ve své funkci skončí americký ministr vnitra Ryan Zinke. Oznámil to dnes na twitteru americký prezident Donald Trump. Jméno nového šéfa resortu má být oznámeno příští týden. Ministerstvo vnitra má v USA mimo jiné na starosti správu národních parků a ochranu přírody.

"Ministr vnitra Ryan Zinke opustí administrativu na konci roku poté, co sloužil po dobu téměř dvou let. Ryan během funkčního období mnohého dosáhl a já mu chci poděkovat za jeho službu našemu národu," napsal Trump. Dodal, že jeho administrativa oznámí jméno Zinkeho nástupce příští týden.

Secretary of the Interior @RyanZinke will be leaving the Administration at the end of the year after having served for a period of almost two years. Ryan has accomplished much during his tenure and I want to thank him for his service to our Nation.......

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15. prosince 2018

Zinke čelí vyšetřování kvůli svým obchodním aktivitám mimo ministerstvo a Trump už v listopadu upozornil, že se na obvinění podívá. Prezident Zinkeho v minulosti označil za jednoho ze svých oblíbených ministrů.

Trumpovu vládu od jeho vstupu do Bílého domu opustilo mnoho ministrů a dalších vysokých funkcionářů, mimo jiné v listopadu ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Trump již ohlásil také odchod personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, jeho na konci roku nahradí nynější ředitel vládního rozpočtového úřadu Mick Mulvaney. Spekuluje se o odchodu dalších členů administrativy včetně ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenové.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy