Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AfD neuspěla se žalobou proti Merkelové kvůli uprchlíkům

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Protestní Alternativa pro Německo (AfD) neuspěla se žalobou proti migrační politice kancléřky Angely Merkelové (CDU). Všechny tři její návrhy zamítl ústavní soud jako nepřípustné. O svém rozhodnutí dnes soud informoval na svém webu.

AfD, která na kritice uprchlické politiky Merkelové do značné míry staví, u ústavního soudu napadla především rozhodnutí kancléřky ze září 2015 neuzavřít německé hranice před desítkami tisíc běženců, kteří v té době do země každý týden mířili. Protiimigrační strana je toho názoru, že Merkelová a její vláda měly jednat jen se souhlasem parlamentu.

The far-right #AfD has suffered defeat in Germany's Constitutional Court - the party claimed that Chancellor #Merkel's migration policy in 2015 infringed on parliamentary rights. Court: AfD wants to suppress gov. policy, not enforce own rights. pic.twitter.com/VP98v17l2g

— DW Politics (@dw_politics) 18. prosince 2018

Ústavní soud ale v rozhodnutí konstatuje, že se poslanecké frakci AfD, která žalobu podala, nepodařilo dostatečně doložit, že "by ji daná rozhodnutí vlády omezila na právech nebo bezprostředně ohrozila".

Alternativa pro Německo v roce 2015 navíc vůbec nebyla zastoupena v německém parlamentu, kam vstoupila až o dva roky později.

Soud také uvedl, že žaloba, která se využívá při sporech ústavních orgánů, není určena pro to, aby zavázala vládu ke konkrétnímu jednání, v tomto případě tedy vracení uprchlíků z německých hranic. AfD podle soudu šlo právě o to, nikoliv o prosazení práv parlamentu.

Témata:  Angela Merkelová Německo AfD

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy