Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník ze Štrasburku odpřísáhl věrnost Islámskému státu

Cheriff Chekatt
Cheriff Chekatt
Foto: Police Nationale

Video, na němž Cheriff Chekatt, autor atentátu ze 11. prosince ve Štrasburku, slibuje věrnost islámského státu, byla nalezeno na paměťové kartě USB, jež mu patřila. Informaci z policejního zdroje získal francouzský týdeník Marianne.

K teroristickému útoku, jenž stál život pěti obětí a jedenáct zraněných, se přihlásil propagandistický orgán džihádistické skupiny Daesh, jen pár minut po Chekattově smrti po přestřelce s policií. Toto tvrzeni označil původně Christophe Castaner, francouzský ministr vnitra ,za „oportunistické“ s odvoláním na experty. Klíč USB byl objeven během jedné z domovních prohlídek, provedených po útoku. Večer dne 11. prosince devětadvacetiletý mladík Cherif Chekatt napadl kolemjdoucí v historickém centru Štrasburku. Byl ozbrojený starým revolverem a nožem. Svědci ho slyšeli, jak vykřikuje „Alah Akbar! (Bůh je velký!). Po dvou dnech pátrání byl policii zabit 13. prosince v jedné z ulic ve čtvrti Neudorf, jižně od centra města, kde ho policie původně ztratila. Chekatt, recidivista alžírského původu,byl odsouzen celkem ve 27 soudních stáních za různé delikty. Podle svědectví se radikalizoval ve vězení, naposledy byl propuštěn v roce 2015; a byl veden policií pod označením S (státu nebezpečný a pod dohledem). Existuje dosud podezření, že Cheriff Chekatt měl komplice, z nichž jeden, patrně sedmatřicetiletý muž, byl zadržen a obžalován v pondělí. Mělo jít o muže, který atentátníkovi dodal revolver z konce 19. století.

Po smrti atentátníka Chekatta, pařížský prokurátor uvedl, že vyšetřování bude „i nadále pokračovat, aby bylo možné možné identifikovat spolupachatele či spoluautory, kteří mu pomáhali nebo napomáhali při přípravě“. Na jednoho z bratří Cherifa Chekatta, vedeného rovněž jako S, byl pro jeho radikalizaci vystaven protiteroristický mandát. K zatčení došlo, podle několika zdrojů blízkých vyšetřování, v Alžírsku vzápětí po útoku. Ve vazbě byli zadržováni týden také rodiče a dva bratři Cherifa Chekatt, kteří byli již bez stíhání propuštěni.

Témata:  Cheriff Chekatt Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy