Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí tsunami v Indonésii se přiblížil čtyřem stovkám. A ještě poroste

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Počet obětí víkendové vlny cunami v Indonésii vzrostl na 373, informovala agentura Reuters s odvoláním na indonéskou agenturu pro přírodní katastrofy. Dosud se uvádělo 281 mrtvých. Přes 1400 lidí bylo při neštěstí zraněno a 128 osob se stále pohřešuje, uvedla AP.

"Obáváme se, že další oběti jsou ještě zasypány pod troskami," uvedl mluvčí agentury pro přírodní katastrofy Sutopo Purwo Nugroho. S odklízením trosek pomáhají stovky vojáků i dobrovolníků, dodal. Podle něj bylo zničeno přes 600 domů, mnoho hotelů a obchodů a více než 400 lodí a člunů.

Přívalová vlna tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva. Příčinou tsunami byl zřejmě výbuch sopky Anak Krakatoa. Místní obyvatelé byli vlnou zaskočeni, protože nedostali varování, jaké dostávají v případě hrozby přívalové vlny v důsledku zemětřesení. "Tsunami mohla nejhůř postihnout obyvatele ostrůvků v Sundském průlivu," řekl Nugroho.

Podle sdružení zdravotníků provincie Banten, která byla postižena nejvíce, jsou mezi zraněnými hlavně domácí turisté, kteří trávili víkend před Vánocemi na tamních plážích. Zatím nejsou oficiální informace o obětech či zraněných z řad zahraničních turistů, podle dřívějších informací českého MZV Češi mezi postiženými nejsou.

Televize CBS dnes uvedla, že zasažena byla i populární pláž Anyer na Jávě. Oblast je oblíbeným víkendovým cílem obyvatel Jakarty, ale i cizinců. CBS odkázala i na video ze sociální sítě Facebook, která tam dal norský fotograf, jemuž se před vlnou podařilo uniknout. Na sociálních sítích dnes bylo zveřejněno i dramatické video, které zachytilo, jak tsunami zavalila koncert místní rockové kapely Seventeen.

Přívalová vlna zaplavila v sobotu i národní park Ujung Kulon, který leží v nejzápadnějším cípu ostrova Jáva a který je součástí světového dědictví UNESCO. Žije v něm mimo jiné kriticky ohrožený nosorožec jávský.

Český prezident Miloš Zeman v neděli kondoloval indonéskému prezidentovi a jménem české veřejnosti vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí. "Česká republika je připravena nabídnout pomoc podle požadavků indonéské vlády. Možnosti pomoci na místě již zjišťuje náš zastupitelský úřad v Jakartě," napsal na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Chtěl bych vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám postiženým tsunami v Indonésii. Česká republika je připravena nabídnout pomoc podle požadavků indonéské vlády. Možnosti pomoci na místě již zjišťuje náš zastupitelský úřad v Jakartě.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 23. prosince 2018

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela vlna cunami a které nepřežilo přes 2000 lidí.

Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a cunami, které postihly několik zemí, zemřelo jen v Indonésii přes 120.000 lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226.000 obětí.

Témata:  Indonésie tsunami katastrofy výbuch sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy