Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dárek pro českého kamioňáka vězněného ve Francii? Soud začne už velmi brzy

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Od července ve francouzském vězení držený řidič kamionu Jiří Sagan dostal k vánocům dárek v podobě brzkého konání soudu, a to už 2. ledna, tedy v době justičních prázdnin, kdy jsou řešeny jen ty nejurgentnější případy. Zároveň zástupci francouzských úřadů informovali europoslance Tomáše Zdechovského, že by měl v brzké době být umožněn telefonický hovor pana Sagana s rodinou, ke kterému nedošlo od zadržení 5. července.

„Jsme docela překvapení rychlostí, kdy to soud nařídil, zejména pak termínem, protože tou dobou jsou ve Francii justiční prázdniny a standardně se nepracuje. V této situaci tedy nebudeme žádat o propuštění, ale rovnou se budeme soustředit na sepis odůvodnění odvolání,“ vysvětluje advokát pana Sagana Ladislav Drha s tím, že propuštěn by byl jen na území Francie, kde by musel mít zajištěné přechodné bydliště a být dosažitelný pro další řízení. U odvolání půjde o očištění jména pana Sagana a zproštění všech obvinění.

„K případu pana Sagana jsem na svůj dopis prezidentovi Macronovi dostal už dvě oficiální odpovědi s tím, že se případem nyní intenzivně zabývá ministerstvo spravedlnosti. Francouzští úředníci se mnou nyní dále komunikují a potvrdili mi, že už brzy dojde k telefonickému hovoru mezi panem Saganem a jeho rodinou,“ říká k případu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který za řidiče intervenoval i na plénu Evropského parlamentu. Původní odhady k tomu, kdy dojde k dalšímu projednání, mluvily až zhruba o květnu.

„Osobně věřím, že toho 2. ledna si soud konečně vyslechne celou verzi pana Sagana s poukazem na všechny podstatné důkazy a proč je to on, kdo říká pravdu. Jsem přesvědčen, že se podaří vyvrátit nesmyslnost policejních úvah, které prokazatelně byly zaujaté a v ideálním případě ještě během ledna dojde k plnému propuštění k rodině, aby se pan Sagan opět mohl shledat se svou těžce nemocnou přítelkyní,“ uzavírá s nadějí Zdechovský.

Sagana francouzský soud odsoudil k trestu 18 měsíců vězení za pašování migrantů. V jeho kamionu se po cestě z francouzského přístavu Calais do Anglie našlo 15 Iráčanů. Muž tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu kamionu nevěděl. 

Témata:  Jiří Sagan Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Francie soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy