Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lodě s 50 zachráněnými migranty nesmí zakotvit v žádném evropském přístavu

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dvě plavidla německých nevládních organizací, která ve Středozemním moři zachránila pět desítek migrantů včetně žen a dětí, ani po více než týdnu nedostala od žádné z oslovených zemí povolení zakotvit v jejím přístavu. Lodě organizací Sea Watch a Sea Eye požádaly o otevření přístavu Itálii, Maltu, Španělsko, Nizozemsko a Německo, ale od žádné ze zemí nedostaly pozitivní odpověď. Nyní apelují na všechny státy EU, aby jim pomohly, a to i s ohledem na zhoršující se počasí, uvedla agentura APA.

Loď Sea-Watch 3 nalodila 32 migrantů v nouzi už 22. prosince, tedy před více než týdnem. Na její palubě jsou mimo jiné čtyři ženy, tři nezletilí bez doprovodu, dvě malé děti a kojenec. Na palubě lodi Sea Eye je od soboty 17 lidí, mezi nimi i jedna žena a dvě děti.

"Jsme dobře vybavení, ale zima ve Středomoří a zrádné počasí si vybírají daň na zdraví už tak oslabených lidí," varoval před několika dny šéf záchranné mise Sea Watch Philip Hahn. "Vzhledem k předpovídanému zhoršení počasí a podmínek na moři čekají naše lodě na bezpečný evropský přístav, v němž by mohly migranty vylodit," uvedly dnes obě organizace v novém prohlášení.

K apelu obou neziskových organizací se dnes přidal i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ten vyzval země, aby "neprodleně nabídly bezpečný přístav". Organizace také vybídla, aby se státy dohodly na systému, který by záchranným lodím poskytl jistotu ohledně možnosti zakotvit.

Záchranné mise nevládních organizací se potýkají s problémy ohledně povolení k zakotvení už dlouhé měsíce. Nynější italská vláda uzavřela přístavy lodím s migranty hned po nástupu k moci letos v červnu. Ráznou protiimigrační politiku prosadila vládní strana Liga v čele s Matteem Salvinim. Hlavní migrační trasa do Evropy přes moře se vzápětí přesunula z centrálního do západního Středomoří.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) připlulo letos do poloviny prosince do Evropy přes Středozemní moře 113.145 lidí, loni to bylo ve stejném období 168.258 lidí. Při pokusu migrantů dostat se do Evropy letos přišlo o život nebo je pohřešováno více než 2200 lidí.

Témata:  uprchlíci Itálie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy