Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí demokraté chtějí řešit finanční spor ohledně hraniční zdi

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů USA chtějí ve čtvrtek představit balíček opatření, který by zajistil peníze pro federální úřady, jejichž financování je nyní zablokované. Součástí návrhu je podle agentury Reuters i 1,3 miliardy dolarů (29 miliard korun) na bezpečnost amerických hranic; pět miliard dolarů (112 miliard korun) požadovaných prezidentem Donaldem Trumpem na stavbu zdi na hranici s Mexikem v něm ale chybí.

Činnost federálních úřadů je kvůli sporu Trumpa s demokratickými zákonodárci od 22. prosince paralyzována, na nucené dovolené jsou desetitisíce státních zaměstnanců a federální instituce bez peněz na svůj provoz pracují v nouzovém režimu. Trump trvá na tom, že úřady ponechá zablokované, dokud mu demokraté neschválí pět miliard dolarů na zeď. Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer ale dosud souhlasil jen s 1,6 miliardy dolarů (36 miliard korun).

Nyní podle Reuters demokraté ve Sněmovně reprezentantů připravili balíček opatření, která zajistí roční financování federálních úřadů s výjimkou ministerstva vnitřní bezpečnosti. Pro toto ministerstvo návrh vyčlenil peníze zajišťující chod do 8. února. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti by mimo jiné mělo získat 1,3 miliardy dolarů na ostrahu hranic.

Trump zatím návrh demokratů nekomentoval, dosud ale opakovaně prohlašoval, že bez pěti miliard dolarů na zeď ustoupit nehodlá. Dnes na twitteru napsal že v Oválné pracovně Bílého domu čeká, až se demokraté vrátí z vánočních svátků do práce. Zeď, která zastaví pašeráky lidí, zbraní a drog, byl Trumpův ústřední volební slib.

Ve čtvrtek zasedne Kongres USA v novém složení vzešlém z listopadových voleb. Demokraté nově budou kontrolovat Sněmovnu reprezentantů, nadvláda nad Senátem bude nadále patřit republikánům. Odsouhlasení vládních financí se bez spolupráce demokratů a republikánů neobejde.

Témata:  USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy