Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un napsal Trumpovi, ten je nadšený. Bude brzy další summit?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Donald Trump dostal od severokorejského vůdce Kim Čong-una dopis a vbrzku očekává další společné setkání. Americký prezident to dnes podle agentury Reuters řekl v Bílém domě novinářům, před kterými obhajoval své vyjednávání s Pchjongjangem. Prohlásil také, že nikdy netrval na rychlém zničení severokorejského jaderného arzenálu.

"Obdržel jsem báječný dopis od Kim Čong-una, skutečně jsme navázali velice dobré vztahy," řekl Trump s tím, že brzy je možné očekávat další summit.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily. Seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává, KLDR zatím svým partnerům poskytla.

“Kim Jong Un says North Korea will not make or test nuclear weapons, or give them to others - & he is ready to meet President Trump anytime.” PBS News Hour. I also look forward to meeting with Chairman Kim who realizes so well that North Korea possesses great economic potential!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1. ledna 2019

Trumpova administrativa v minulosti opakovaně uváděla, že netrvá na rychlé likvidaci nukleárních zbraní, ale že klíčový je ověřitelný a důvěryhodný proces zaměřený na postupnou denuklearizaci. To dnes Trump zopakoval.

Kim v novoročním projevu řekl, že KLDR se stále chce zbavit jaderného arzenálu, odmítá ale jednostranné americké požadavky a nechce denuklearizaci uspěchat.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy