Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neodcházejte z EU, prosí Německo Británii

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

K setrvání v Evropské unii vyzvali dnes v otevřeném dopise Británii vrcholní němečtí politici a zástupci hospodářských i kulturních organizací. Pod text zveřejněný v britském listu The Times se podepsaly mimo jiné předsedkyně vládních stran CDU a SPD Annegret Krampová-Karrenbauerová a Andrea Nahlesová. Představitelé německé společnosti v dopise píšou, že sice respektují rozhodnutí Britů, chtějí ale, aby věděli, že si Němci přejí jejich setrvání v EU.

"Po hrůzách druhé světové války na nás Británie nezanevřela. Přivítala Německo zpět jako suverénní národ a evropskou mocnost. Na to jsme jako Němci nezapomněli a jsme za to vděční," stojí v dopise, podle kterého by Evropa nebyla bez Britů tím, čím je dnes: společenstvím založeným na svobodě a prosperitě.

Přední Němci v dopise ujišťují, že rozhodnutí Britů, které vyjádřili v referendu z roku 2016, respektují a i po plánovaném brexitu zůstanou jejich přáteli. "Britové by ale měli stejně tak vědět, že si myslíme, že žádná volba není nezvratná. Naše dveře budou vždy otevřené: Evropa je domov," dodávají signatáři.

Po plánovaném odchodu Británie z EU se Němcům bude podle dopisu stýskat po "legendárním britském černém humoru", "čaji s mlékem" a "jízdě po levé straně silnice". "Ale více než po čemkoli jiném se nám bude stýskat po Britech... Britové by měli vědět: z hloubi našeho srdce chceme, abyste zůstali," zakončili přední Němci emotivní výzvu.

Kromě předsedkyň vládních stran CDU a SPD se pod dopis zaslaný listu The Times podepsali například i spolupředsedové strany Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck, předseda Německého odborového svazu (DGB) Reiner Hoffmann, předseda Svazu německého průmyslu (BDI) Dieter Kempf, vrcholní představitelé společností Daimler a Airbus, ředitelé předních politických nadací a kulturních organizací, frontman kapely Die Toten Hosen Campino či bývalý brankář Arsenalu Jens Lehmann.

Témata:  Velká Británie Brexit Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy