Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Himalájské ledovce to mají spočítané, obávají se vědci. Důsledky přitom mohou být katastrofální

Himaláj
Himaláj
Foto: Dave Hart

Nová studie varuje před kritickou situací, ve které se nacházejí himalájské ledovce. I v případě, že by se podařilo nárůst teploty v tomto století udržet na 1,5 stupních Celsia, zmizí do roku 2100 36 % jejich hmoty. Na vodě z ledovců přitom přímo závisí 250 milionů lidí v okolí a více než miliarda a půl dalších na tyto zdroje spoléhá nepřímo.

Vědci varují, že pokud nedojde k radikální a rychlé redukci emisí CO2, mohou do konce století roztát až dvě třetiny ledovců v pohořích Himaláj a Hindúkuš. Ty přitom představují největší světové zásoby vody, s výjimkou ledovců na obou světových pólech.

Pokud globální teplota vzroste do konce století o 2 stupně Celsia, roztaje polovina těchto velikánů. I omezení růstu na 1,5 stupňů, po kterém odborníci a aktivisté volají, bude znamenat ztrátu 36 % ledovců v oblasti.

„Tohle je klimatická krize o níž jste neslyšeli,“ řekl podle BBC Philippus Wester z Mezinárodního centra pro integrovaný horský rozvoj (ICIMOD) a hlavní autor zprávy. „Dopad na lidi v oblasti, již dnes jednom z nejkřehčích horských regionů, bude zahrnovat zhoršenou kvalitu vzduchu i nárůst četnosti extrémních jevů počasí,“ vysvětlil. „Ale nejtvrdší dopad budou mít změněné průtoky řek v před-monzunovém i monzunovém období, které vyvedou z rovnováhy městské zásobování vodou, jídlem i energií,“ dodal.

Přímo zasažení budou lidé v zemích jako je Čína, Indie, Nepál, Pákistán nebo Afghánistán. Vědci však upozorňují, že ledovce zásobují vodou hned deset z nejdůležitějších světových říčních systémů. Řeky jako Ganga, Indus, Žlutá řeka, Mekong a další mají svůj původ právě v horských ledovcových oblastech. V údolích a na jejich březích žije 1,65 miliardy obyvatel, které tání ledovců nepřímo zasáhne.

„Voda je téma, které se prolíná se spoustou dalších záležitostí ovlivňujících ne jen horské komunity, ale i miliony lidí žijících po proudu,“ vysvětlil doktor Hamisch Pritchard z British Antartic Survey. „Tato zpráva zdůrazňuje, jak ústup sněhu a ledu ovlivní chování řek, nejprve zvětšením jejich průtoku v jarních a letních měsících příštích let, dokud sníh neodtaje,“ dodal.

„Pro mě je zajímavá otázka co se stane v povodí řek, až nepřijdou dostatečně silné deště? Bez ledových rezerv v horách, které podporují průtok, budou období sucha pro lidi žijící po proudu tvrdší,“ obává se Pritchard a přidává geopolitický rozměr hrozby. „V tomto regionu je voda horkým politický, ekonomickým a každodenním tématem již dnes a tvrdší období sucha mohou zafungovat jako šok pro již dnes nestabilní systém.“ Někteří odborníci již delší dobu varují, že lidstvo v budoucnu zažije války o vodu. Tato nová studie dodává hrozícímu scénáři na naléhavosti.

Témata:  ledovec globální oteplování řeky voda klimatická změna Himaláje vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy