Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dost bylo plastu! Česká fotografka uspěla se svým snímkem v dalekém Japonsku

Lucie Čižmařová (fotografka)
Lucie Čižmařová (fotografka)
Foto: Archiv Lucie Čižmářové

Česká fotografka Lucie Čižmářová byla oceněna v prestižní mezinárodní fotografické soutěži. Ve svém snímku chtěla upozornit, jak tíživé je zahlcování planety země plasty. Pro Globe24.cz uvedla, co ji ke snaze upozornit na jeden z největších ekologických problému dneška vedlo.

Fotografka a zároveň pracovnice ZOO Olomouc uspěla v soutěži TOKYO INTERNATIONAL FOTO AWARDS (TIFA) v kategorii fotografie Věda a životní prostředí. Soutěže se účastnilo na 5 000 fotografií od autorů z 88 zemí světa. Oceněná fotografie vznikla pro kampaň Ukradená divočina v ateliéru Střední školy oděvní a služeb Vizovice a modelkou je studentkaoboru Fotograf. Tato fotografie společně se všemi dalšími snímkyoceněnými v jednotlivých kategoriích bude od 20. do 24. únorapromítána v uměleckém centru Shibuya Art Center v Tokiu.

"Měla jsem tuto představu v hlavě už dlouho. Fotku jsem chtěla koncipovat takto kontroverzně proto, aby si lidi uvědomili, že ty tuny plastů, které se nacházejí v mořích, se plaví v domovině spousty živočichů a rostlin, kteří jsou nuceni se v nich „koupat“. Tudíž bychom se jako lidé měli zamyslet nad tím, jaký je to asi pocit koupat se v plastu, a pokud to my sami nechceme, proč to děláme jiným živým tvorům," charakterizovala úspěšnou fotografii sama autorka.

Ekologické problémy planety se začínají čím dál více negativně projevovat v každodenním životě. Pokud by znečišťování pokračovalo v současném tempu hrozila by totální devastace planety. Zahlcování životního prostředí plasty je jednou z těchto hrozeb. Na světe se prodá každou minutu 1 milión plastových lahví a každý rok se spotřebuje 5 triliónů plastových tašek.

Fotografie měly přispět k medializaci problému. Informovanost totiž může vést k omezení spotřeby plastů každého člověka a tím celý problém zmírnit. Zatímco v některých zemích se spotřeba začíná regulovat, v méně vyspělých státech nabírá problém extrémní rozměry. "Tento problém je pro mě o to palčivější tím, že dlouhodobě vidím situaci na vlastní oči v  Indonésii, kde není výjimkou, že lidé vyhodí celý odpadkový koš do řeky před jejich domem,“ připomněla Lucie Čižmařová jednu z motivací zapojit se do medializace problému.

Témata:  ekologie fotografové plasty Lucie Čižmařová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy