reklama

Výzkum, který probíhá na universitě Johna Hopkinse v Baltimoru, zjišťuje efekty psilocybinu na duchovní zážitky. Proto vědci sehnali několik desítek náboženských vůdců, aby zjistili, jak se na nich hlavní složka houbiček podepíše.

Více než dvacet vůdců z různých systémů víry a tradic dostane silnou dávku psilocybinu. Bude se to dít v příjemném prostředí a test se bude jednou opakovat. Vědci je u toho budou celý den pozorovat a ptát se na různé dotazy, přidají i dotazníky. Chtějí zjistit, jak se psychedelická látka podepíše na jejich vnímání duchovního světa a jejich práce jako duchovního vůdce.

Dobrovolníky začali vědci hledat na začátku roce 2016 a nyní se výzkum rozjel na plno. Bohužel se výzkumníkům nepodařilo sehnat duchovního vůdce islámu či hinduismu, aby je mohli porovnat s ostatními. Psycholog William Richards uvedl pro the Guardian, že mystické zkušenosti jsou obvyklou záležitostí, která následuje po požití psilocybinu.

Vědce proto zajímalo, jak to ovlivní ty, kteří se zabývají duchovnem. Předpokládali, že by to pro ně mohlo být zajímavé, možná i užitečné, a pomůže jim to objevit něco více o sobě. Zatím tým nemá žádné pevné výsledky, ale zdá se jim, že si lidé více váží svého duchovního dědictví.

Dogma jejich víry, které doteď bylo jen mrtvou součástí, se prý pro lidi se zážitkem z psilocybinem stává živou záležitostí, které si váží. Server IFLV Science uvádí, že podle vědců si teď tito vůdci uvědomují, že opravdu věří tomu, co kážou.

Kromě těchto zajímavých zjištění však vědce zajímá lékařské využití psilocybinu, například k léčbě depresí nebo bolesti. Zatím si nejsou jistí, ale už navrhovali, že by tato látka mohla být užita k léčbě úzkostných chorob či bolestí hlavy.